Gezondheid

De Golden Retriever heeft helaas met verschillende erfelijke afwijkingen te kampen. Het is dan ook aan te raden om, voor over te gaan op aanschaf van een Golden Retriever, eerst te kijken in welke gezondheid de ouders verkeren. Veel fokkers laten foto's maken van hun honden voordat deze voor de fok worden ingezet. Aan de hand van deze foto's kan een beoordeling worden gemaakt van de gezondheid. Iedereen die er om vraagt mag deze resultaten inzien en vaak krijgen kopers kopiën van de papieren mee. Hieronder staan de meest voorkomende problemen waar de Golden Retriever mee heeft te kampen opgenoemd:

 

Cataract

Een andere benaming voor dataract is staar of grijze staar. Cataract beslaat elke vorm van wittiging of vertroebeling van de lens of het kapsel daarvan. De oorzaak hiervan is vaak een verminderde zuurstofopname en hierdoor wordt de lenskwaliteit negatief beïnvloed. In eerste instantie zal de lens gaan zwellen door een verhoogde vloeistofopname, maar later zal de lens gaan uitdrogen. De enige behandelmethode voor cataract is chirurgie.
Bij onder andere de Golden Retriever is cataract erfelijk en daarom stelt de rasverenging het verplicht om een hond hier op te testen. Als het dier vrij of drager is mag deze worden in gezet voor de fok. Oogtesten zijn maar één jaar geldig en moeten daarna weer opnieuw worden uitgevoerd. Een andere oorzaak van cataract is diabetes (suikerziekte). Ook kan staar veroorzaken door een verwonding aan het oog, daarom is het van belang om bij beschadiging zo spoedig mogelijk een dierenarts te raadplegen.Ogen

 


Entropion en ectropion

Onder entropion wordt het naar binnen draaien van het ooglid bedoeld, dit kan zowel deels als volledig. Door het constante contact ontstaat er irritatie en dit veroorzaakt ongemak voor de hond. Dit probleem is vrij gemakkelijk operatief op te lossen. Entropion kan erfelijk zijn en daarom is het vanuit de rasvereniging van de Golden Retriever verplicht om de hond hier op te laten testen. Als het dier vrij of drager is mag deze worden in gezet voor de fok.. Oogtesten zijn maar één jaar geldig en moeten daarna weer opnieuw worden uitgevoerd.
Bij ectropion gebeurt het tegenovergestelde van wat er bij entropion gebeurd. In plaats van het ooglid dat naar binnen krult, krult deze naar buiten toe of zakt uit. Vaak komt het bindvlies bloot te liggen en hierdoor kan er door de verschillende invloeden van buiten af bindvliesontsteking ontstaan. Dit probleem is vaak goed op te lossen door middel van een operatie. Ectropion kan erfelijk zijn en daarom is het vanuit de rasvereniging van de Golden Retriever verplicht om de hond hier op te laten testen. Als het dier vrij of drager is mag deze worden in gezet voor de fok. Oogtesten zijn maar één jaar geldig en moeten daarna weer opnieuw worden uitgevoerd.

 

Progressieve Retina Atrofie (PRA)

Bij PRA treed er verval van het zintuigweefsel op. Progressieve Retina Atrofie begint met onscherp zien en het zicht zal langzaam aftakelen totdat er volledige blindheid is bereikt. Aan PRA is er niets te doen, ook operatief niet. Een dier dat blind is kan goed leven, maar het is wel van belang om er rekening mee te houden door bijvoorbeeld binnen geen meubels te verplaatsen. PRA kan erfelijk zijn en daarom is het vanuit de rasvereniging van de Golden Retriever verplicht om de hond hier op te laten testen. Als het dier vrij of drager is mag deze worden in gezet voor de fok.. Oogtesten zijn maar één jaar geldig en moeten daarna weer opnieuw worden uitgevoerd.

 

Ichthyosis

Ichthyosis is een erfelijke aandoening aan de huid die bij onder andere de Golden Retriever voor komt. Het is een zeer milde aandoening die eigenlijk geen problemen bezorgd binnen het ras. Een aantal kunnen last hebben van schilfers, maar vaak is dit te beheersen met goede voeding (graanvrij, bij voorkeur vers vlees) en toegevoegde omega 3, zoals zalmolie. Er zijn genoeg lijders die geen schilfers ontwikkelen. Momenteel geldt er een advies vanuit de rasvereniging om te testen, maar zijn er geen aanvullende adviezen.

 

Ellenboogdysplasie (ED)

De afkorting van ellenboogdysplasie is ED. Dit is een verzamelnaam van verschillende aandoeningen aan de ellenbogen die kreupelheid en pijn kunnen veroorzaken bij de hond. Om te kunnen bepalen om welke versie het gaat bij de hond kan het beste een dierenarts worden geraadpleegd. Het ontstaan van ED is vaak afhankelijk van verschillende factoren. Erfelijkheid kan een rol spelen, maar ook voeding, trauma en stofwisselingen kunnen de oorzaak zijn.
Wanneer ellenboogdysplasie wordt geconstateerd is vaak operatie de beste aanpak. Behalve dat kunnen gewichtsbeperking, goede voeding, voorkomen van overbelasting en pijnstillers of ontstekingsremmers een uitkomst bieden. Voor de beste manier om ED bij de hond te bestrijden kan er het beste een dierenarts of specialist worden geraadpleegd.
Bij ellenboogdysplasie is er sprake van verschillende gradaties. Vanuit de Golden Retriever Vereniging is het testen op ED niet verplicht, maar wordt wel aangeraden. De volgende gradaties zijn er bij ED mogelijk:
- Vrij: Geen ED
- Graad 0: Aanwijzingen die kunnen duiden op ED
- Graad 1: Lichte vorm van ED
- Graad 2: ED
- Graad 3: Zware vorm van EDHD foto


Heupdysplasie (HD)

De afkorting van heupdysplasie is HD. Het is een aandoening aan de heupen die op den duur artrose kan geven. HD komt voornamelijk bij grotere hondenrassen voor, maar kan ook bij andere kleine rassen voorkomen. Het ontstaan van HD is voor ongeveer 30% afhankelijk van de erfelijkheid, dus afhankelijk van de heupen van de ouders, en voor de overige 70% afhankelijk van voeding en beweging. Verkeerd gebruik van voedingssupplementen en overmatige beweging kunnen heupdysplasie in de hand werken. Het is bij jonge honden onder de 1 jaar oud daarom van belang om zoveel mogelijk van de bewegingen gecontroleerd te doen. Niet te lange wandelingen zonder goede opbouw, niet teveel zijwaardse bewegingen en niet teveel traplopen.
Vroeger was de enige mogelijkheid die er was wanneer er HD werd geconstateerd was het dier verder door te laten lopen en wanneer dit niet meer ging in te laten slapen. Inmiddels heeft de gezondheidszorg zich verder ontwikkelt en zijn er hierbij ook andere inzichten gekomen. Door middel van medicatie, beweging, chirurgie en gewichtsbeperking kan een hond een redelijk normaal leven leiden ondanks de diagnose HD. Benieuwd naar meer informatie over wat te doen bij heupdysplasie? Raadpleeg dan een dierenarts.
Bij heupdysplasie is er sprake van verschillende gradaties. Om te mogen fokken met een Golden Retriever moet de hond als gradatie A, B of C hebben. De reden dat er met B en C mag worden gefokt is om ervoor te zorgen dat de genenpoel niet te klein wordt. Vanuit de Golden Retriever Vereniging is het testen op HD verplicht. De volgende gradaties zijn er bij HD mogelijk:
- A of -: geheel vrij van HD
- B of tc (Transitional Case): kleine afwijkingen die zouden kunnen duiden op HD
- C of +/-: HD in een lichte vorm
- D of +: HD
- E of ++: HD in een zware vorm

Diabetes melitus (suikerziekte)

Diabetes, ook bekend als suikerziekte, wordt veroorzaakt door een tekort aan het hormoon insuline. Dit hormoon zorgt ervoor dat glucose wordt opgenomen door het bloed. Wanneer er een tekort aan insuline is ontstaat er ook een tekort aan glucose (een type suiker) in het bloed. Suikerziekte komt bij ongeveer 1 op de 100 honden voor en boven de 6 jaar is er een verhoogd risico op diabetes.
Suikerziekte bij de hond kan ontstaan door externe factoren, zoals overgewicht, voeding, medicijnen of een beschadiging door een ontsteking, maar kan ook erfelijk zijn. Er is aangetoond dat Golden Retrievers een verhoogd risico hebben op diabetes melitus.
Diabetes is niet te genezen, maar door dagelijkse controle en injecties met insuline kan de hond wel een normaal leven leiden. De dagelijkse dosis insuline is voor iedere hond weer anders en daarom is er aan het begin regelmatig controle bij de dierenarts nodig. Als de dagelijkse hoeveelheid insuline is bepaald zal het niveau van de hond stabiel blijven.

Epilepsie

Met epilepsie wordt herhaald optreden van toevallen bedoeld. Deze toevallen ontstaan doordat de functie van de hersencellen verstoord is. Een belangrijke functie van hersencellen is het opwekken, doorgeven en ontvangen van elektrische signalen. Bij een toeval is er sprake van een kortdurende ontsporing van de elektrische activiteit in de hersencellen. De tijdsintervallen tussen deze toevallen is per hond verschillend, maar meestal is er spraken van 3 tot 6 weken tijd voordat er weer een nieuwe toeval is.
Epilepsie kan worden veroorzaakt door erfelijke factoren en het is daarom ook aan te raden om, als er een hond is met epilepsie, de gehele lijn uit te sluiten van de fok. Hierdoor wordt er in de toekomst voorkomen dat er in die lijn honden worden geboren met epilepsie. Andere oorzaken voor epilepsie kan bijvoorbeeld een tumor, een levershunt of een te laag bloedsuikergehalte zijn. Er is aangetoond dat Golden Retrievers een verhoogd risico hebben op epilepsie.
Eenmaal begonnen zal epilepsie niet meer verdwijnen, maar het aantal aanvallen, de duur en de ernst ervan kan door middel van medicatie wel minder worden. De dosering die daarvoor nodig is, is voor iedere hond weer anders en het is daarom ook raadzaam om naar een dierenarts te gaan voor advies. Als de hond niet of nauwelijks reageert op de medicijnen kan de hond uiteindelijk teveel gaan leiden, waardoor euthanasie de enige oplossing is.