Gehoorzaamheid

Gehoorzaamheid vormt de basis voor alle andere hondensporten die je met de hond kan volgen. Tijdens gehoorzaamheid wordt er geoefend met commando’s en het onder appèl zetten van de hond. Deze sport kan door iedere hond van elke leeftijd worden beoefend. Het is een manier om bezig te zijn met de hond en hem een mentale uitdaging te geven.

Bij de gehoorzaamheid zijn er verschillende niveaus waar je in kunt trainen. Je legt de cursussen in een vaste volgorde af en dit kan bij iedere hondenschool. Bij de Kynologische Verenigingen wordt de volgende volgorde gehanteerd:

  • Puppy cursus: tijdens de puppycursus wordt er een begin gemaakt aan de basiscommando’s zoals “af”, “zit” en het hier komen. Tevens worden er activiteiten ondernomen voor de socialisatie van de pups. Deze cursus is speciaal gericht op puppy’s, de leeftijd waar op een hond mee mag doen verschilt per hondenschool.
  • Algemene Basis Cursus (ABC): deze cursus is bedoeld voor honden die beginnen met de gehoorzaamheid en nog niet de basiscommando’s kennen en voor de pups die vanuit de puppycursus komen. Er wordt aandacht besteed aan de basiscommando’s, maar ook aan algemene gedragingen zoals meelopen aan de fiets en het loslaten van voorwerpen.
  • Gevorderde Basis Cursus (GBC): na de ABC kunnen honden doorstromen naar de GBC. Hierbij wordt er geoefend met gehoorzaamheid zonder de lijn en wordt er meer gebruik gemaakt van afleidingen tijdens de oefeningen. Vaak mogen honden hierna deelnamen aan verschillende hondensporten, zoals flyball en behendigheid.
  • Elementaire Gehoorzaamheid (EG): bij de EG wordt er verder gegaan op de aangeleerde oefeningen en wordt de kennis wat betreft commando’s van de hond uitgebreid. Ook wordt er geoefend met onderdelen zoals het apporteren. Er wordt meer aandacht besteed aan het volgwerk van de hond. Tevens is afstandsappèl een belangrijk onderdeel.
  • Voortgezette Elementaire Gehoorzaamheid (VEG): zoals de naam al doet vermoeden, wordt er verder gegaan op de aangeleerde commando’s in de EG. Tijdens het volgen worden er meer afleidingen gebruikt en de afstandsappèl wordt uitgebreid. Tevens wordt er een begin gemaakt met het plaats sturen.
  • Gedrag & Gehoorzaamheid (GG): de volgende cursus na VEG is de GG. De GG heeft verschillende cursussen en deze worden tevens op volgorde gedaan. Baas en hond beginnen bij de beginners en kunnen zo doorstromen naar 1, 2 en als hoogste niveau 3. Stokjes sorteren, apporteren van verschillende voorwerpen, hoogtesprongen en nog veel meer worden er geoefend tijdens de GG.

Sommige hondenscholen hanteren hun eigen cursussen en wijken daardoor af van de hier boven genoemde volgorde en namen.

Wedstrijden

Het is mogelijk om wedstrijden te lopen in de gehoorzaamheid, dit wordt dan ook wel obedience genoemd. Om mee te mogen doen aan landelijke wedstrijden moet er een Cynophilia Examen worden afgelegd. De meeste hondenscholen hanteren de regeling dat er bij voldoende deelnemers een CE examen wordt afgenomen en anders is er de mogelijkheid om deze bij een andere hondenschool te doen. Als het Cynophilia Examen is behaald krijgen hond en baas een start licensie. Vanaf dan mag er deel worden genomen aan landelijke wedstrijden.

Dit vind je vast ook interessant: