Karakter

De Golden Retriever blinkt uit in veelzijdigheid en door zijn trouwe karakter erg geliefd is als gezinshond. Dit ras kan het beste worden beschreven als energiek, trouw en gehoorzaam. Ze leren snel en hebben een grote will to please, waardoor het fijne honden zijn om mee te werken. Het is niet verbazend dat deze goedmoedige honden vaak worden gebruikt als hulphond.
Wat bij een Golden Retriever van belang is om te weten is dat het jachthonden zijn en dit betekend dus ook dat dit ras een jachtinstinct bezit. Dit houdt dus in dat ze tijdens het wandelen opzoek gaan naar geursporen van wild en als ze die hebben gevonden deze dan ook zullen volgen. Loslopen zonder dat de hond verdwijnt zal dan ook veel geduld en opvoeding vergen.

 

Evy-kop

 

Dat de Golden Retriever erg geschikt is als gezinshond komt door hun zachtaardige karakter en hun rustige omgang met kinderen. Nimmer zullen deze honden bijten zonder dat daar een duidelijke aanleiding voor is. Ondanks dat is het toch van belang om in het achterhoofd te houden dat Goldens honden blijven en het niet verstandig is om deze alleen te laten met kinderen, hier kunnen namelijk ongelukken van komen.
De Golden Retrievers zijn erg sociale honden, zowel naar mensen als naar andere honden, en dit maakt ze daardoor geen goede wakers. Dit ras staat bekend als allemansvriend en ze zullen dan ook iedereen vrolijk en met enthousiasme begroeten. Het kost tijd en opvoeding om de hond aan te leren dat het niet de bedoeling is om op straat naar iedereen toe te gaan. Dit ras hecht zich sterk aan zijn familie en is niet geschikt als buitenhond, omdat ze de aanwezigheid van de roedel nodig hebben.

 

Showlijn, dual purpose en werklijn

Bij de Golden Retriever zijn er twee verschillende lijnen, de show- en de jachtlijn/werklijn. Grote verschillen zijn er niet en er zijn ook veel fokkers die de twee lijnen met elkaar kruisen, waardoor het verschil nog kleiner wordt, deze lijn wordt ook wel de dual purpose genoemd.
De verschillen zijn zichtbaar in het karakter en in het uiterlijk. Golden Retrievers die uit showlijnen komen zijn vaak korter op de poten en breder gebouwd. Ook zijn deze honden vaak roomkleurig, neigend naar wit. De jachtlijn staat veel hoger op de poten en is compacter, waardoor ze een leniger uiterlijk hebben. Vaak is deze lijn donkerder van kleur. Qua karakter wordt er gezegd dat Goldens uit jachtlijnen hebben vaak meer werklust, een grotere will to please en een beter uithoudingsvermogen. Van showlijnen wordt gezegd dat ze rustiger zijn.

Beide lijnen zijn actieve honden die graag willen werken en dagelijks zowel lichamelijke als mentale beweging nodig hebben. Opvoeding vormt ook een belangrijk gedeelte van hoe de hond zich binnen en buiten zal gedragen, ongeacht show- of jachtlijn. Het karakter van de ouders hebben ook hun aandeel in dat van de hond. Als de ouderdieren rustig zijn van aard, is de kans dat de nakomelingen dat ook zijn erg groot. 

 

 

Iedere hond heeft een specifiek karakter en kan de hierboven beschreven eigenschappen in sterke of in minder sterke mate beschikken.