Passievol, gedreven en nog veel meer: de golden retriever. Deze veelzijdige huisgenoot is een top maatje voor jong en oud en van oudsher een werkhond, die zijn taak met veel intelligentie en werklust uitvoert. Dit ras is daardoor niet alleen erg intelligent, maar heeft ook een fantastisch inzicht en eigen initiatief, wat ze graag tonen tijdens de dagelijkse bezigheden. Een golden retriever beweegt niet alleen graag, ze hebben ook behoefte aan voldoende mentale uitdaging. Dit hoeft niet doormiddel van jachttraining. Goldens vinden bijvoorbeeld behendigheid en speuren vaak ook geweldig.

Deze veelzijdigheid bewonderen en waarderen wij ontzettend in het ras en het is dan ook ons doel in onze kennel om deze te behouden. Niet alleen geschikt voor shows, maar ook voor het lopen van jachtwedstrijden en het uitvoeren van hondensporten. Het is in onze ogen belangrijk dat er een goede balans is tussen de werklust en de rust, een zoals wij het noemen aan/uit knop. Daarnaast hebben wij de voorkeur voor een lichte tot diep gouden kleur, maar kleur is geen prioriteit bij het kiezen van onze combinaties.

Om te kunnen sporten moeten Golden Retrievers niet alleen over boven genoemde eigenschappen beschikken, maar ook in goede gezondheid verkeren. Wij vinden het dan ook belangrijk om onze ouderdieren te röntgenen op heupen (HD) en ellebogen (ED) en de ogen jaarlijks te laten testen door middel van de ECVO oogtest. Aanvullend doen wij nog DNA onderzoek naar PRA 1, PRA 2 en Ichthyosis. Wij zijn lid van de Golden Retriever Club Nederland (GRCN) en fokken volgens hun reglement.

Één van onze puppy’s tijdens de puppytest.

Om de puppy’s een zo’n goed mogelijke start te geven in het leven, besteden wij veel tijd aan hun socialisatie. De puppy’s worden bij ons in de woonkamer geboren en maken daardoor alle dagelijkse geluiden mee. Daarnaast werken wij met het “Puppy Culture” programma. Puppy Culture is een week bij week programma waarbij er gekeken wordt naar de verschillende ontwikkelingsfases die de puppy doormaakt en welke prikkels daarin het beste toegediend kunnen worden. Het doel is om de puppy een zo’n optimaal mogelijke start te geven, waarbij die inzicht, oplossingsvermogen en andere levensveranderende eigenschappen ontwikkelt. Het geluid van de stofzuiger, knuffelen met kinderen en wandelen aan de riem is daarbij een belangrijk onderdeel, maar het programma gaat nog veel verder dan dat. Een stukje over wat Puppy Culture precies in houdt is te vinden in het onderstaande Youtube filmpje.

Nieuwsgierig geworden? Op Youtube onder “Puppy Culture” staan nog veel meer filmpjes!

Naast de ontwikkeling en stimulatie van de puppy’s in de eerste acht weken, zijn er ook een aantal punten rondom de gezondheid waar aan gedacht moet worden tijdens het opgroeien in het nest. Zo worden de puppy’s bij ons op de leeftijd van drie – vier weken voor het eerst ontwormt. Wanneer ze zeven weken oud zijn, sturen wij een ontlastingsonderzoek op naar het laboratorium om te zien of er wormen aanwezig zijn in de ontlasting. Aan de hand hiervan komt een advies, deze voeren wij uit en/of koppelen wij terug aan de pupkopers.

Een ander belangrijk deel is de vaccinaties. Onze puppy’s worden in het nest getiterd. Dit houdt in dat er naast het gebruikelijke lichamelijke onderzoek, er ook een bloedstaal wordt afgenomen. Dit bloedmonster wordt vervolgens onderzocht op de antistoffen voor Parvo, Hondenziekte en Hepatitis. Puppy’s krijgen via de moedermelk namelijk afweerstoffen mee. Als deze afweerstoffen nog te hoog zijn, heeft de pup nog bescherming en zal de vaccinatie geen effect hebben. Wij zijn geen voorstander van niet vaccineren. Wij zijn voorstander van vaccineren op maat.

Het afspenen van onze pups gebeurd op KVV, een afkorting van “kant en klaar vers vlees”. Dit is vers vlees dat in de juiste verhoudingen en met eventueel toegevoegde ingrediënten is vermalen en tot bijvoorbeeld een worst, blokjes of burger samengebracht en ingevroren is. De puppy’s krijgen in het nest ook al kleinere en makkelijke verteerbare botjes, zoals kippennekken en drumsticks, aangeboden. Zo leren ze van jongs af aan al goed te kauwen op hun eten.

Duplo playbox

Mochten er nog vragen zijn rondom onze visie, werkwijze, of andere onderwerpen, dan kan er altijd gemaild worden naar sanne@thedutchcoast.nl.

Voor actuele plannen rondom de nesten bij onze kennel kan er het beste gekeken worden onder “nestplanning”.