Verzorging

Door de langharige vacht zal de golden retriever intesievere verzorging nodig hebben dan een hond met een korte vacht. De broek, staart, kraag en oren dienen om de week uitgekamd te worden en de volledige hond één keer in de maand. Om klitten te voorkomen is het aan te raden om na iedere wandeling de lange stukken vacht te controleren op vuil of troep, zodat dit niet vast gaat zitten. Door vuil direct te verwijderen worden klitten, en rommel in het huis, voorkomen. De broek, de staart en de borst hebben de meeste aandacht nodig.
Aangezien een volwassen golden retriever regelmatig geborsteld moet worden is het verstandig om een puppy hier alvast aan te laten wennen. Hierdoor zal het borstelen later een stuk gemakkelijker gaan. Een pup ergens aan laten wennen gaat altijd gepaard met veel rust, geduld en beloning. Door maar een klein beetje te borstelen en de hond te belonen als die rustig blijft leert deze aan dat rust tijdens het borstelen wordt beloond. In de loop van de tijd zal de pup steeds rustiger worden tijdens het borstelen en kan er echt worden gekamd. Uiteindelijk kan de volledige hond worden geborsteld terwijl deze rustig blijft.
Om de vacht van een golden retriever mooi te houden kan de hond naar de trimmer gaan. De trimmer knipt het overtollige haar weg, zodat de hond weer mooi in de vacht komt te zitten. Als richtlijn wordt ongeveer 2x per jaar aangehouden, rond de rui perioden. De eigenaar kan zelf het teveel aan haar ook wegknippen, zeker tussen de voetzolen en bij de gehoorgang dienen goed bijgehouden te worden. Zeker in de winter kan er pekel en sneeuw in de haren tussen de voetzolen blijven plakken en dit zorgt voor irritatie bij de hond. Het bijknippen van de vacht moet een golden retriever pup ook worden aangeleerd, dit kan op dezelfde manier als bij het borstelen.

De golden retriever is gevoelig voor overgewicht en daarom wordt er aangeraden om het gewicht goed in de gaten te houden. Door een pup op goed gewicht op te laten groeien, wordt de kans dat de hond op een volwassen leeftijd overgewicht krijgt vermindert. Op de verpakkingen van dierenvoeding staat vaak aangegeven hoeveel de hond hiervan nodig heeft, houd er rekening mee dat dit slechts een richtlijn is. De ene hond heeft meer voer nodig dan de andere, daarom is het belangrijk om als eigenaar op het oog te voeren. Overgewicht kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid, zoals diabetes en artrose.

Als een hond heeft gezwommen in zout water is het aan te raden om het dier af te spoelen met schoon water. Zout water zorgt namelijk voor uitdroging en kan irritatie geven aan de huid. Wanneer de hond teveel zout water heeft gedronken tijdens het zwemmen in zout water kan dit leiden tot overgeven en diarree. Na het zwemmen in zout water moet een hond veel water drinken, zodat het zout dat binnen is gekomen wordt verdund.

Door de dikke vacht van een golden retriever zijn deze honden gevoeliger voor oververhitting. Een hond verliest enkel warmte door middel van zijn voetzolen en door te hijgen, dus veel minder dan bij mensen. Met warm weer is het daarom belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen, zodat oververhitting wordt voorkomen. Laat de hond niet te lang in direct zonlicht en zorg voor genoeg schaduwrijke plekken. Plan de lange wandelingen enkel in de vroege ochtend en later in de avond, zodat het koeler is buiten. Laat de hond wanneer mogelijk zwemmen en vermijd het asfalt, de voetzolen kunnen dan namelijk verbranden. Wanneer er tekenen zijn van oververhitting raadpleeg dan direct een dierenarts.

Wanneer er sneeuw ligt, pas dan goed op met de pootjes.

Dit vind je vast ook interessant: