Dekking & dracht

Zo zit je een hele tijd te wachten totdat Evy loops wordt, en zo is Cato een maand eerder dan gepland loops! Zo zie je maar weer, de natuur doet wat ie zelf wil. Zo vertrokken we dus richting België, voor Cato haar date met Our Guy of Sweetmeat’s “Yusen”, die 7 en 8 maart plaats heeft gevonden. Het is nu aftellen naar de echo op 9 april om te zien of deze ook succesvol is geweest!

22 maart

We zitten nu op dag 15, gerekend vanaf de eerste dekking. Er zijn al lichte veranderingen te zien bij Cato. Ze heeft honger, haar melklijsten zetten op en haar tepels zijn iets groter en licht roze. Ook heeft ze een paar dagen doorzichtig slijm verloren en loopt ze te mutsen als iemand haar buik wil aaien, terwijl ze daar normaal gesproken gek op is. Andere honden negeert ze, ze heeft geen zin in polonaises aan haar lijf. We wachten het rustig af, maar we zijn positief gestemd!

Cato sprint

27 maart

Waar Cato aan het begin een mooie taille had, begint deze langzaam te verdwijnen. We houden haar nog steeds actief en ze gaat graag mee 15 km hardlopen. Het is belangrijk om in een goede conditie te zijn voor de bevalling. Ook jachttraining blijft ze erg leuk vinden. Ik had verwacht dat ze door de hormonen misschien geen wild meer wilde apporteren, maar niets is minder waard. Duif apporteren blijft haar favoriete bezigheid.

Driedelige dummy

4 april

We zien bij Cato iedere keer weer meer lichamelijke en gedragsmatige veranderingen, waarvan wij hopen dat die duiden op een dracht. De melklijsten worden voorzichtig nog een beetje groter, net als haar buik. We hebben haar gewogen en ze is ongeveer 1 kg aangekomen en ook in haar taille begint ze nu meetbaar centimeters erbij te krijgen. Ze wordt dus echt iets boller! Qua karakter is ze nog steeds onze vrolijke stuiterbal met een grote will to please, maar ze is rustiger en sneller moe. Tijdens het wandelen gaat ze dan ineens naar telgang en kan je aankijken met een blik die mij verteld “mag het wat zachter?” “kunnen we naar huis?”. Evy en ik passen ons tempo aan op haar, zodat ze lekker mee kan blijven gaan op de wandelingen en in conditie blijft. Gelukkig vindt ze het apporteren met wild en dummy’s nog steeds geweldig!

Cato eend

9 april

D-day. We hebben een hoop mooie verandering bij Cato gezien, dus we weten vrijwel zeker dat ze drachtig is. De vraag was alleen van hoeveel puppy’s. Deze vraag is beantwoord, Cato mag moeder worden van één prachtig pupje. Tijd zal uitwijzen of dit een zoon of een dochter mag worden. We zijn stiekem wel een beetje teleurgesteld. Je hoopt toch altijd op een nest van een stuk of 4 – 6 puppy’s, omdat je dan een echt nest in huis hebt en het voor moeder en pups ook leuk is om wat nestgenoten te hebben. Natuurlijk zijn meer en minder pups ook hartstikke welkom en houden we van alle pups die we gefokt hebben even veel, maar één pup kan problemen geven met de socialisatie en het leeg drinken van de melklijsten.

Graven

10 mei

Een dag na de uitgerekende datum, Cato wordt onrustig. Ze gaat hijgen en graven. Het is een goed teken dat ze hiermee begint, maar ondertussen ook spannend. Een eenling kan vaak in zijn eentje niet genoeg weeën opwekken om de daadwerkelijke bevalling op gang te brengen, waardoor het vaak neer komt op een keizersnede. Spannende tijden breken dus aan voor ons en helemaal voor Cato!