Geboorte

20 september 2016 is Evy bevallen van drie teefjes en één reutje via de natuurlijke weg.  Alle vier de pups doen het super en zijn gezond verklaard door de dierenarts! Nadat eenmaal het eerste pupje geboren was, verliep de bevalling vlot. Tussen het eerste en het tweede teefje zaten zelfs maar 25 minuten! Deze pups zijn allemaal uit de combinatie Multi Ch. Majik Finders Keepers “Tane” (Finland) en Ella v.d. Dalemhoeve “Evy” (Nederland).

Evy geniet van haar kroost. Ze is een super goede moeder en niet uit de werpkist te slaan! We moeten het eten en drinken naar haar toe brengen, anders slaat ze maaltijden over en dat is natuurlijk niet de bedoeling als je voor vier hongerige puppy’s moet zorgen. De pups groeien goed. Nadat ze allemaal wat gewicht waren verloren, hebben ze dat nu weer dubbel en dwars ingehaald en zitten ze nu boven de 600 gram.

Tijdens de bevalling hebben we een aantal filmpjes gemaakt en deze gemonteerd tot één video. Hiermee willen we iedereen graag een indruk geven van hoe een bevalling er ongeveer aan toe gaat. Evy begint met de indalingsweeën, deze gaan uiteindelijk over in de persweeën. Uiteindelijk komt er een vlies waar in je heel mooi het kopje van de pup ziet liggen. Dit is een goed teken, want dan is er dus sprake van een kopligging. Net als bij mensen kunnen pups in zowel kop als stuit geboren worden.

Als de pup er eenmaal uit is, is het een nat hoopje dat nog redelijk bewegingloos in de werpkist ligt. Het is dus zaak om hem goed in een handdoek te wrijven. Dit heeft twee doelen: allereerst maak je hem hiermee lekker droog en warm en ten tweede stimuleer je de pups om te gaan ademenen en bewegen. Daarna gebruiken we een slijmzuiger om het slijm weg te halen uit het bekje en de neus van de pup. Doe je dit niet, dan kan de pup mogelijk een longontsteking oplopen en er zelfs aan overlijden.

Daarna is het aan mama om de navelstreng door te bijten en eventueel de placenta op te eten. Wij laten dit tot op zekere hoogte toe (max. van 3), omdat we van mening zijn dat ze de hormonen en stoffen die er in zitten goed kunnen gebruiken. Er zijn ook fokkers die de placenta’s weg halen en er zijn ook fokkers die ze allemaal op laten eten. Iedereen is hier anders is, er is geen goed of fout. Als de nagelstreng is doorgebeten kunnen we kijken welk geslacht deze heeft en daarna wegen we de pup en krijgt ie zijn lintje.

Als dit allemaal gebeurd is leggen we de pup aan bij mama. Niet alleen stimuleert dit de weeën, maar ook heeft mama de eerste 24 uur belangrijke melk, namelijk de biest. Hierin zitten een hoop antistoffen die de pup de eerste weken van zijn leven moeten beschermen tegen ziektes. Als deze weerstand afneemt is het tijd om in te enten. De darmwand van de pups zijn de eerste uren nog “doorlatend”, waardoor ze de stoffen goed op kunnen nemen. Dat een pup deze stoffen krijgt van moeder betekent nog niet dat ze niet ziek kunnen worden. Het is nog steeds zaak om de werpkist op de juiste temperatuur te houden (wij hanteren 25 graden), tocht te weren en een goede hygiëne te hanteren.

Alle pups uit deze combinatie hebben een fijn mandje gevonden!