2e week

Vrijdag 19 januari – dag 8

Kiekeboe, de oogjes van puppy zilver gaan open! Hij is er een beetje vroeg bij, maar het is toch echt zo. Twee kleine spleetjes, alsof het een spreekwoordelijke Chinees is. Natuurlijk kan het nog even duren voordat de ogen helemaal open gaan, maar dit is een fase waar we zo intens van kunnen genieten. Die heerlijke spleetjes en later die prachtige donkere kraaloogjes die de wereld in kijken. Ik ga spontaan verkleinwoordjes gebruiken.

Zaterdag 20 januari – dag 9

Puppy zalm volgt het voorbeeld van zijn broer en begint ook voorzichtig te kijken. De andere twee puppy’s beginnen al wel te knipperen, maar open willen ze nog niet. Ondertussen beginnen alle vier de pups ook al een beetje te wiebelen op hun pootjes en worden er verwoede pogingen gedaan om te lopen, helaas met weinig succes.

Mama Evy geeft veel melk aan de pups en begint een beetje in te vallen, dus het werd tijd om haar eten weer wat verder op te hogen. Ze komt ook weer wat vaker uit de werpkist om bij ons op de bank te liggen en even lekker te kroelen.

Zilver-kierendoog

Zondag 21 januari – dag 10

Ook puppy goud heeft zijn eigen open! Ineens keken de kraaloogjes mij aan. Puppy zilver heeft ze nu ook volledig open en puppy zalm is er bijna. Alleen puppy groen is nog niet zo ver, maar dat komt vast snel.

Het lopen gaat puppy zalm en goud ook steeds beter af. Behendig klimmen ze over de poten van mama en ook komen ze met hun buik al van de grond. Momenteel gaan de ontwikkelingen erg snel, het is zo leuk om in de werpkist te kijken.

Alles 2e week

Maandag 22 januari – dag 11

Vandaag kwam onze kat Sem even voorzichtig bij de pups kijken terwijl mama Evy even uit de buurt waren. Zo nieuwsgierig als de pups zijn, hebben ze allemaal even geroken aan de kat. Vooral groen en goud waren erg benieuwd naar hoe een kat ruikt. En Sem, die vond alles goed. Zolang ie maar gekriebeld werd.

Puppy groen heeft haar ogen ook open nu, dus alle vier de pups hebben nu hun ogen volledig open. Dat betekent nog niet dat ze goed kunnen zien, dat komt in de loop van de dagen.

Groen en goud

Dinsdag 23 januari & woensdag 24 januari – dag 12 & 13

Het werd vandaag tijd om de nagels van de pups te knippen. Behalve dat ze bleven haken in onze kleding en het daarom minder gemakkelijk knuffelen was, ook kreeg mama Evy krassen op haar melklijst. Dat is niet prettig voor haar, dus tijd om het er vanaf te halen. De drie heren onder gingen het met het nodige buikje gekriebel relaxed. Het teefje vond het een minder goed idee, maar met wat heen en weer wiegen liet zij het daarna ook netjes toe.

De puppy’s zijn inmiddels allemaal over de 1,5 kg heen en groeien rustig door. Aan het begin kwamen ze heel gelijkmatig aan, nu schommelt het wat meer. Ze komen de ene dag 60 – 80 gram aan en de volgende dag soms wel 120 – 130 gram. Gemiddeld gezien komen ze dan keurig uit, maar het is wel erg leuk om te zien dat de pups langzaam aan hun eigen groeipatroon beginnen te krijgen.

Goudje