9e week

Donderdag 8 maart

Acht weken oud alweer. De pret is bijna voorbij. Nog precies één week en dan wordt Joyca (puppy zilver) opgehaald. Ze hebben een hoop beleefd in deze periode en gaan het geweldig hebben in hun eigen huisje. Met dit nest is er besloten om eens te kijken hoe het gaat wanneer ze t/m negen weken in het nest blijven. Wanneer er gezocht wordt op “wanneer is het beste moment om uit te vliegen” komen er verschillende studies naar voren met elk een ander resultaat. We hebben dus besloten om de proef op de som te nemen.

Karel Overall stelt in een onderzoek dat alleen moeder en andere honden (zoals roedelgenoten en nestgenoten) de bijtrem kunnen aanleren, voor de 9 weken is deze nog in onvoldoende mate aanwezig. Daarnaast vindt er een angstfase plaats rond de 8 weken. Als de pup in deze fase uitvliegt of net in het nieuwe gezin is, dan is dat zeer traumatiserend. De pups krijgen ook nog eens een extra week hondentaal mee van hun moeder en de rest van de roedel. Ze leren waar de grenzen liggen en wat wel en wat niet kan naar andere honden toe.

Vrijdag 9 maart

De eerste dag van de week extra bij ons begint met een rustdag! We hebben weer leuke plannen in de agenda van de pups staan, dus ze moeten goed uitgerust zijn om daar aan te beginnen.

Kleine Lilly

Zaterdag 10 maart

De eerste activiteit op de agenda van de pups, de bekendmakingsdag! Net als vorig jaar hadden we een leuk cadeautje ingepakt voor alle pups die de kleur van de pup die het gezin krijgt aan geeft. Nadat deze met iet wat trillende handjes open zijn gemaakt, kwam er een zucht van opluchting. Iedereen had zijn eerste keuze gekregen!

Daarna was het tijd om met zijn allen naar de geitenboerderij de Mekkerstee te gaan. Pups in de auto voor de derde keer, waarbij we trots kunnen zeggen dat ze geen van allen hebben overgegeven.

Eenmaal aangekomen op de boerderij mochten alle pupkopers met hun eigen pup rond lopen en rond gaan kijken op de boerderij, voor zo ver dat lukte tenminste. De geiten, koeien, konijnen, kippen en andere dieren waren allemaal het bekijken waard. Sommigen op een leuke manier, anderen waren toch wel spannend. Het was erg druk, dus er waren een heleboel mensen handen die maar wat graag de pups wilden aaien!

Nog even gekeken bij de plek waar de geiten gemolken werden en alle geluiden die daarbij horen, nog wat rond hobbelen en toen was het tijd om weer terug naar huis te gaan. De pups zijn meteen in slaap gestort, waardoor ze nog braver waren dan op de heenreis!

Evy en pup zwart wit

Zondag 11 maart

Normaal gaan we met de pups altijd naar een fotograaf die dan foto’s maakt met WC rollen. Helaas had zij het heel erg druk, waardoor het dit keer niet ging lukken. Toch wilden we graag foto’s hebben met de WC rollen, dus besloten om het zelf te doen! Fotostudio klaar gemaakt en daar konden we dan. Het was nog best een uitdaging om leuke foto’s te maken die niet bewogen waren en waarbij de pups op de juiste manier poseerden, want die WC rol was erg leuk om mee te nemen het podium af.

Sommige pups waren wat minder geïnteresseerd in de WC rol, dus we hebben een klein beetje vals gespeeld door er banaan in te doen, een favoriete snack van de pups! Je moet wat over hebben voor een mooie foto.

Nog even met zijn allen poseren en toen we ook daar genoeg foto’s van waren, was het tijd om weer lekker te gaan slapen. Ze waren zo druk bezig geweest met de WC rol, dat ze toch wel moe waren.

Evy & Teddy

Maandag 12 maart

Het emmertje van de pups zat na twee dagen indrukken toch wel een beetje vol, dus vandaag was het weer een dagje rustig aan doen. We vinden het opvallend dat Evy de laatste paar dagen steeds meer interactie heeft met de pups. Ze gaat het steeds leuker vinden om met ze te spelen en stuurt ze dan ondertussen bij in hun gedrag.

Als Evy de pups blaffend corrigeert, dan gaan de pups tegenwoordig terug blaffen. Evy lost dat simpel op door ze net zo lang aan te blijven kijken, totdat ze och maar besluiten om weg te lopen. Als dat niet gebeurd, dan staat ze op en is naar ze toe lopen genoeg. Knappe mama!

De mannen

Dinsdag 13 maart

De pups zijn bijgekomen van de afgelopen dagen, dus vandaag stond lopen aan de riem op de planning. De pups hebben hier nu vier keer eerder mee geoefend, dus zaak om dit te blijven herhalen.

Eerst in de middag. Twee pups bij de één en twee pups met de ander mee, gingen we met twee man en vier pluizenbollen op stap. Blaadjes, struiken, in elkaars staarten hangen, in de riem bijten… Je raadt het al, we zijn niet zo heel ver gekomen. We merken wel dat ze beter mee lopen vergeleken met de eerste keer, dus dat scheelt straks weer voor de pupkopers!

Dit hebben we in de avond nog eens herhaald. Dat is toch anders en dat is ook te merken aan de pups. Als er een auto voorbij komt rijden kijken ze nieuwsgierig naar de koplampen en gaan even op hun kont zitten om dit allemaal te verwerken. Het is altijd goed om pups deze tijd te geven. Soms lijkt het vervelend gedrag, maar het is belangrijk dat ze de tijd krijgen om overal goed naar te kijken en in hen op te nemen, zodat ze het hopelijk als positieve ervaring gaan zien en dat mee nemen voor als ze eenmaal een grote hond zijn.

Groep studio

Woensdag 14 maart

Onvoorstelbaar dat de pret bijna voorbij is, vandaag is de laatste dag met alle vier de pups en dus ook het laatste dagboekje van dit nest! We hebben alle vier de pups leren kennen als energieke, vrolijke stuiterballen die alles leuk vinden en niet snel ergens van onder de indruk zijn. Ze gaan de nieuwe baasjes ongetwijfeld net zoveel liefde, plezier en kusjes geven als wij van ze hebben ontvangen.

Nog even afscheidsfoto’s gemaakt, de pups flink geknuffeld en nog even snel naar de dierenwinkel gegaan om de laatste spullen voor het puppypakket te halen. Ondertussen rennen de pups vrolijk door de huiskamer en zijn Evy en Cato druk met ze aan het spelen. Gelukkig mag Duplo nog een weekje langer bij ons blijven, want anders zou het wel heel stil zijn!

Joyca mag aftrappen met het eerste vertrek donderdag 15 maart. Hij vertrekt naar een prachtig stukje Zeeland en mag samen gaan wonen met een andere geweldige leuke Golden Retriever, Baloo! Lilly, Teddy en Duplo blijven in de omgeving wonen. Duplo mag bij zijn half broer Buxus gaan wonen!

We wensen alle vier de pups en hun nieuwe eigenaren heel veel plezier met elkaar en we hopen regelmatig wat van ze te horen. Een nest pups in huis is niet altijd even gemakkelijk, maar we doen het met veel liefde en gaan ze stuk voor stuk missen.